TIEDEMEDIA

Victoria Median Tiedeuutiset

Matematiikkaa on kaikkialla – 55 matikkatarinaa

f0264d68-4e75-4c36-bcf8-d81246ba86d9-main_image

Yläkoulun 8.-luokkalaisen sanoin kiteytettynä: “Matikka on tylsää, turhauttavaa, mielenkiintoista, nerokasta ja kivaa.”

55-vuotista taivaltaan juhliva Matemaattis-luonnontieteellisten alojen akateemiset (MAL) julkaisi juhlan kunniaksi 55 tarinaa matematiikasta -verkkosivuston.

Sivusto on suunnattu erityisesti matematiikan opettajille ja eri ikäisille koululaisille. Tavoitteena on herättää nuorten kiinnostus matematiikan opiskeluun niin, etteivät heikot matematiikan taidot tai liian vähäinen kurssimäärä rajoittaisi myöhemmin opiskelualan valintaa.

Tarinoita, videoita ja pelejä

Sivuston keskeinen sisältö koostuu matematiikkaan liittyvistä tarinoista, videoista ja peleistä. Tarinoiden joukossa on erilaisia käsityksiä ja esimerkkejä matematiikan käytöstä, matemaatikkojen tarinoita ja kohtaloita sekä alan toimijoiden esittelyjä.

Videolla nähdään ja kuullaan muun muassa, millaisia uusia tapoja pitää matematiikan oppitunteja Martinlaakson lukion lehtori Pekka Peura on kehitellyt. Maailman kymmenen parhaan opettajan joukkoon valittu Maarit Rossipuolestaan kertoo, kuinka matematiikan opetus liittyy arkipäivän asioihin. Myös Tekniikan akateemiset TEKin toiminnanjohtaja Heikki Kauppi kertoo omakohtaisesti matematiikan merkityksestä opinnoissa ja alan valinnassa pitkäaikaisen MAL-aktiivi Jaakko Ojalan haastattelemana. Tampereen yliopistossa matemaattisia aineita opiskeleva Aleksi Heiskanen opettaa matematiikkaa käytännön esimerkein.

Sivustolla voi myös opiskella matematiikkaa kolmen erilaisen pelin avulla. Peleissä on mukana matemaattinen teoriaosuus. Ne ovat ladattavissa myös mobiililaitteille.

MAL tekee tiivistä yhteistyötä Matemaattisten Aineiden Opettajien Liitto MAOLin kanssa. Viime toukokuussa järjestöt järjestivät yhdessä peruskoulun yläasteen 7.–9.-luokkalaisille  matematiikka-aiheisen kirjoituskilpailun. Opettajien ja oppilaiden keskuudessa kilpailu otettiin innostuneina vastaan: vastauksia tuli 96 eri puolilta Suomea. Myös kilpailun satona saatuja peruskoululaisten näkemyksiä matematiikasta on luettavissa nyt julkaistulla verkkosivustolla.

Tavoitteena on kehittää sivustoa jatkossa yhteistyössä koululaisten ja opiskelijoiden kanssa, muun muassa järjestämällä erilaisia kilpailuja ja jakamalla yhteistyökumppaneiden linkkejä.

Tutustu sivustoon: www.matikkatarinat.fi – 55 tarinaa matematiikasta

Kaikki matematiikkatarinoiden videot

Pekka Peuran erilainen tapa opettaa matematiikkaa lukiolaisille

Maarit Rossi kertoo matematiikan merkityksestä arjessa

YHTEYDENOTOT

Victoria Media / Kerttu Vali Pajamäenkatu 14 48600 Kotka Puh/SMS: 0405563129 email: tiedemedia(@)victoriamedia.fi tiedeparkki(@)gmail.com

Seuraa Somessa!!!