JupiterThumbnailSmall

Kuva: Nasa

Aurinkokunnan kappaleiden kiertosuunta keskuskappaleensa ympäri on lähes poikkeuksetta sama kuin keskuskappaleen oma pyörimissuunta akselinsa ympäri. Tämä pätee esimerkiksi Kuun kiertosuuntaan Maan ympäri.

Oulun yliopiston tähtitieteen tutkimusyksikön tutkijat Xiaodong Liu ja Jürgen Schmidt ovat saaneet uudessa tutkimuksessaan yllättävän tuloksen, joka osoittaa poikkeuksen kiertosuunnan pääsääntöön. He tutkivat jättiläisplaneetta Jupiteria kiertäviä pölyhiukkasia. Suuri osa hiukkasista kiertää ”oikeaan” suuntaan, mutta osa niistä voi kiertää myös vastakkaiseen, ”väärään” suuntaan.

Liun ja Schmidtin tutkimustulos ja sen pohjana olevat mallit on juuri julkaistu American Geophysical Unionin julkaisussa Journal of Geophysical Research: Planets. Pölyhiukkasten suora havaitseminen Jupiterin ympärillä on hyvin vaikeaa ja tulos perustuu tietokonemallinnuksiin.

”Vastaavista hiukkasista on löytynyt viitteitä planeetta Saturnusta kiertävässä systeemissä. Koska yleistä kiertosuuntaa vastaan liikkuminen on pölyhiukkaselle yhtä vaarallista kuin auton ajaminen väärään suuntaan moottoritiellä, on tällaisten hiukkasten elinikä hyvin lyhyt”, kuvaa planeettatutkija Nicolas Altobelli Euroopan avaruusjärjestö ESA:sta, joka on nyt julkaistun tutkimuksen päärahoittaja.

Pölyhiukkaskerros Jupiterin ympärille syntyy, kun sitä kiertäviä neljää kuuta (Io, Europa, Ganymede ja Callisto) pommittaa jatkuva meteoriittisade ja niiden pinnasta irtoaa kappaleita. Niistä osa sinkoutuu avaruuteen ja päätyy kiertämään Jupiteria.

Uusi tieto Jupiterin kiertolaisista on tärkeää suunniteltaessa avaruuteen lähetettäviä satelliitteja. Nyt julkaistu tulos liittyy erityisesti ESA:n suunnittelemaan, vuonna 2022 laukaistavaan JUICE-satelliittiin, jonka tavoitteena on tutkia Jupiterin kuita. Planeettaa kiertävät pölyhiukkaset ovat sille riski ja saattavat vahingoittaa satelliitin aurinkopaneeleita ja antenneja.

Tutkimustuloksista laajemmin kertova englanninkielinen artikkeli American Geophysical Unionin nettisivulla:

http://blogs.agu.org/geospace/2016/07/05/odd-behavior-jovian-moon-dust-inform-future-space-missions-search-life/