moon-eclipse-1465151054ku7

Perjantai-iltana 27.7. tapahtuu täydellinen kuunpimennys. Pimennys voidaan nähdä koko maassa sään salliessa. Täydellisen pimennyksen vaihe on tämän vuosisadan toiseksi pisin ja kestää peräti tunnin ja 43 minuuttia.

Kiertolaisemme Kuu on pimeä ja kivinen pallo, joka näyttää hehkuvan valoa vain, koska se heijastaa siihen osuvaa auringonvaloa. Kuunpimennykset tapahtuvat aina täydenkuun aikaan, kun Kuu on radallaan vastakkaisella puolella maapalloa kuin Aurinko. Kuu pimenee, kun se kulkee radallaan Maan varjoon ja Kuuta valaiseva Aurinko kätkeytyy hetkeksi Maan taakse. Jokaisen täysikuun aikaan ei kuitenkaan tapahdu pimennystä, sillä Kuun rata on hiukan kallellaan Maan ratatasoon nähden ja kiertolaisemme kulkee yleensä Maan varjon ylä- tai alapuolelta.

Vaikka kyseessä on täydellinen kuunpimennys, Kuu ei silti pimene täysin ja katoa näkyvistä. Tämä johtuu Maan ilmakehästä, joka taivuttaa takaansa tulevaa auringonvaloa Kuun pinnalle. Ilmakehä sirottaa valon sinisiä värisävyjä, mikä värjää myös päivätavaamme siniseksi. Ilmakehän läpi kuljettuaan valosta on jäljellä enää punertavat värisävyt, ja ne värjäävät Kuun pinnan ruosteenpunaiseksi. Mikäli maapallolla ei olisi ilmakehää, Kuu todella katoaisi näkyvistä.

Kuunpimennys on verkkainen tapahtuma, jossa ei tapahdu nopeita muutoksia. Sitä voi seurata yhtä hyvin paljain silmin, kiikarilla tai kaukoputkella. Toisin kuin auringonpimennyksen tapauksessa, kuunpimennyksen katselu on täysin turvallista. Nyt nähtävän pimennyksen dramaattisin ja näyttävin osuus eli täydellinen vaihe on verraten pitkä, tunti ja 43 minuuttia, sillä Kuu kulkee hyvin läheltä Maan varjon leveintä keskilinjaa. Tämä on kuluvan vuosisadan toiseksi pisin täydellinen kuunpimennys. Kokonaisuudessaan pimennys kestää yli kuusi tuntia, josta Suomessa voidaan nähdä noin neljä ja puoli tuntia. Pimennyksen alun vähemmän näyttävät puolivarjo- ja osittainen vaihe jäävät käytännössä koko maassa horisontin taa sillä Kuu nousee Suomessa kesken pimennyksen. Utsjoen korkeudella täydellistä pimennystä nähdään vain reilut 10 minuuttia.

Erilaisia kuunpimennyksiä nähdään maapallolla 24 kertaa vuodessa, mutta täydelliset pimennykset ovat harvinaisempia. Kaikki näistä eivät näy Suomessa. Seuraava täydellinen kuunpimennys nähdään Suomessa 21.1.2019. Edellinen täydellinen pimennys nähtiin syyskuussa 2015.

Pimennyksen kulku

Kuunpimennys alkaa, kun Kuun reuna lipuu Maan heittämään puolivarjoon. Tällöin Auringon kiekosta osa valaisee yhä Kuuta kirkkaasti ja pimennystä on vielä hyvin vaikeaa huomata. Osittaisen pimennyksen alkaessa Kuu alkaa siirtyä puolivarjosta Maan täysvarjon alueelle ja sen edellä kulkeva reuna alkaa tummua selkeästi.

Täydellinen pimennys alkaa klo 22.30 Kuun kuljettua kokonaan Maan täysvarjoon. Täydellisen pimennyksen syvin hetki koetaan klo 23.22. Kuu näyttää tällöin tumman punertavalta ja sen pinta voi olla hyvinkin tumma. Täydellinen pimennys päättyy klo 00.13 kun Kuu lipuu jälleen Maan puolivarjoon ja lopulta sieltä pois. Koko pimennys on ohi klo 02.29.

Pimennyksen kulku  
Puolivarjopimennys alkaa klo 20.15
Osittainen vaihe alkaa klo 21.24
Kuu nousee Helsingissä klo 21.52
Aurinko laskee Helsingissä klo 22.03
Täydellinen vaihe alkaa klo 22.30
Kuu nousee Oulussa klo 22.37
Aurinko laskee Oulussa klo 22.51
Pimennys syvimmillään klo 23.22
Kuu nousee Utsjoella klo 0.00
Täydellinen vaihe päättyy klo 0.13
Osittainen vaihe päättyy klo 1.19
Puolivarjopimennys päättyy klo 2.29