888ecacc-4bdc-404a-95b3-c5bb51e1bd40

Havainnekuva Suomi 100 -satelliitista avaruudessa. Kuva: Aalto-yliopisto

Suoraa lähetystä laukaisusta voi seurata Aalto-yliopiston laukaisuvalvojaisissa sekä verkon välityksellä.

Vuoden lähtövalmiina odottanut Suomen satavuotisjuhlasatelliitti oli lähdössä avaruuteen jo viime viikolla,  mutta SpaceX-yhtiö siirsi Falcon 9-kantorakettinsa laukaisua viime hetkellä. Nyt uudeksi laukaisuajaksi on päätetty keskiviikko 28. marraskuuta, klo 20.32 Suomen aikaa.

Space X:n mukaan laukaisun siirto johtui raketille tehtävistä tarkistuksista. Falcon 9:n erikoisuus on uudelleenkäytettävyys: raketin ensimmäinen vaihe palaa tehtävänsä suoritettuaan takaisin alas, ja se voidaan käyttää uudelleen. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun yhtiö käyttää samaa rakettia kolmatta kertaa, ja siksi huolto- ja tarkistustoimenpiteisiin kului oletettua pidempi aika.

64 satelliitin kimppakyyti

Falcon 9 on nyt valmiina viemään avaruuteen Suomi 100:n ja 63 muuta piensatelliittia. Raketin nokkakartion sisällä on erityinen tukirakenne, johon satelliitit on kiinnitetty joko suoraan tai laatikoissa, joiden sisältä ne siirtyvät avaruuteen. Kyseessä on suurin määrä satelliitteja, joka laukaistaan yhdellä kertaa avaruuteen Yhdysvalloista.

Kantoraketti vie satelliitit 575 kilometrin korkeudessa olevalle radalle, joka kulkee lähes maapallon napojen ylitse. Suomi 100:n ja muiden nanosatelliittien vapauttaminen avaruuteen tapahtuu rauhallisesti, jotta satelliitit eivät törmäisi avaruudessa toisiinsa. Vapautus päättyy noin 4 tuntia ja 40 minuuttia laukaisun jälkeen. Suomi 100 on viimeisten vapautettavien satelliittien joukossa.

Yhteys satelliittiin saadaan mahdollisesti jo aamuyöstä torstaina. Suomi 100 -satelliitti mittaa erikoisvalmisteisella radiolaitteistollaan lähiavaruudessa olevia avaruussääilmiöitä. Lisäksi satelliitin kamera kuvaa avaruussään näkyviä merkkejä, esimerkiksi revontulia, sekä maapalloa ja erityisesti Suomea.

Tervetuloa seuraamaan laukaisua suorana Aalto-yliopiston Maarintie 8:n (entinen TUAS-talo) kirjastossa järjestettävään laukaisujuhlaan klo 19.30 alkaen. Laukaisua voi seurata myös verkossa osoitteessa www.spacex.com/webcast. Lähetys alkaa noin 15 minuuttia ennen laukaisua.