tiiliseina_140818_jnieminen_09

Kesän 2018 kaivauksella saatiin esiin osa keskiaikaisen kivitalon rauniosta. Kuva: Jari Nieminen.

Aboa Vetus & Ars Nova -museon arkeologinen yleisökaivaus tuo historian taas näkyväksi keskelle arkipäivää ja kaupunkitilaa. Kaivauskausi avataan tänään soralla peitetyn kuopan tyhjennystalkoilla ja tutkimus jatkuu siitä, mihin viime kesänä jäätiin, kertoo kaivausjohtaja Ilari Aalto.

Kaivausalue sijaitsee museon sisäpihalla, Itäisen rantakadun ja Nunnankadun kulmauksessa. Paikalla on tehty arkeologista tutkimusta myös kahtena edeltävänä kesänä. Tutkimuskohteena on keskiaikaisen kivitalon raunio ja sen pihamaa. Rakennus on tuhoutunut vuoden 1827 Turun palossa, jonka jälkeen sen rauniot ovat hautautuneet uudelleen rakennetun kaupungin alle.

Viime kesän kaivauksella kivitalon kellarista saatiin osa esiin – ja samalla varmistuttiin, että rakennus on peräisin keskiajalta. Kesän 2019 kaivauksen tavoitteena on saada koko kellari esiin ja ajoittaa se tarkasti. Samalla tutkitaan myös kivitalon pihamaan 1600–1800-luvuille ajoittuvia kulttuurikerroksia ja esinelöytöjä.  

Kivitalo on rakennettu Luostarin jokikadun varrelle, joka oli yksi keskiajan Turun valtaväylistä. Katulinja kulkee koko museoalueen halki ja sen keskiaikaisella pinnalla voi kävellä myös Aboa Vetuksen maanalaisessa rauniokorttelissa. Kesän 2019 kaivausten tavoitteena on myös avata koekuoppa jokikadun kiveykseen, ja saada lisätietoa keskeisen kulkuväylän historiasta.

Aboa Vetus & Ars Novan kaivaus on avointa tutkimusta, johon yleisö voi osallistua. Samalla museo kehittää yleisöarkeologisia palvelujaan. Kaivausjohtajan ja yleisöarkeologin kanssa kaivauksella työskentelee myös vapaaehtoisten joukko. Heidän näkökulmastaan kaivaukseen voi tutustua blogissa: https://laajennetaanturkua.blog/

Museoyleisö on tervetullut piipahtamaan kaivausalueella museon aukioloaikoina – aitauksen sisään voi astua aina arkeologien ollessa paikalla. Kesä-heinäkuussa kaivauksella järjestetään joka torstai klo 12–14 arkeologin vastaanotto, jossa arkeologit esittelevät uusia löytöjä ja tutkimusta. Kaivauksen etenemistä voi seurata myös museon verkkosivuilla www.aboavetusarsnova.fi ja sosiaalisen median kautta tunnisteella #laajennetaanturkua

Heinäkuussa järjestetään myös yhden ja kahden päivän mittaisia arkeologisia museokursseja, joilla käydään läpi arkeologisen tutkimuksen perusteita ja tutkimusmenetelmiä. Lisäksi kurssilaiset osallistuvat käytännön kaivaustyöhön arkeologien ohjauksessa. Lisätietoja kursseista löytyy Museossa tapahtuu -sivulla.