Tekijä: Marja-Leena Muukka

Tieteen päivät järjestetään 13.–17.1.2021 verkossa. Hyvän ja pahan tiedon ympärille kietoutuvaa ohjelmaa voi seurata suorana lähetyksenä Tiedetv-kanavalta YouTubesta. Liveohjelmaa täydentävät Tieteen päivien aikana julkaistavat podcastit ja videotallenteet. Kaikille tieteestä kiinnostuneille suunnatun tapahtuman ohjelmaan voi tutustua osoitteessa www.tieteenpaivat.fi.

Mitä eroa on tiedolla ja mielipiteellä? Miten aivomme käsittelevät uutta tietoa? Voiko kaikkea tietoa käyttää sekä hyvään että pahaan? Tieteen päivien 2021 ohjelma syventyy tiedon luonteeseen sekä ikiaikaiseen ongelmaan hyvästä ja pahasta. Teemaohjelman lisäksi tapahtumassa pureudutaan muun muassa biologisen monimuotoisuuden merkitykseen, tekoälyyn, poliittisen retoriikan muutokseen ja tähtitieteen historiaan.

Poikkeuksellisesti verkossa järjestettävän tapahtuman esityksiin on heijastunut monella tapaa yhteiskuntia, tiedettä ja asiantuntijuutta mullistava koronakriisin aika, jolloin suomalainenkin yhteiskunta sulkeutui monelta osin. Siinä missä vaihtoehtoisista faktoista on tullut aikamme symboli, vastavoimana poliittisille kärjistyksille toimii tieteellinen tutkimus. Tutkimuksen tärkeimmät välineet todellisuuden hahmottamiseen ovat metodinen haltuunotto, kriittinen ajattelu ja argumentointi. Nämä välineet ovat Tieteen päivillä ahkerassa käytössä.

Tieteen päivien ohjelmaa täydentää Tieteiden yö (14.1.), jolloin verkon välityksellä voi seurata kiinnostavia puheenvuoroja esimerkiksi ihmisen ja luonnon suhteesta, geneettisestä sukututkimuksesta ja keskiajan kalentereista. Verkkotapahtumien lisäksi Tieteiden yöhön voi osallistua suunnistamalla kaupunkipelin vihjeiden varassa. Monipuolinen ohjelma on julkaistu osoitteessa www.tieteidenyo.fi.

Tutkijoiden ja kansalaisten kohtaaminen on tärkeä osa Tieteen päiviä. Tieteen päivillä 2021 kommunikointi tapahtuu Viestiseinä-palvelun kautta. Yleisö voi lähettää kysymyksiä suorassa lähetyksessä esiintyville puhujille verkkoselaimeen avautuvan palvelun kautta. Tieteen päivien Viestiseinä avataan 13.1.2021.

Toimittajilla on mahdollisuus seurata Tieteen päivien ohjelmaa myös paikan päällä Helsingin yliopiston Porthaniassa ja Tiedekulmassa. Ennakkoon ilmoittautuneita toimittajia otetaan tilaisuuksiin, kunhan kymmenen hengen kokoontumisrajoitus ei ylity. Jos haluat osallistua Tieteen päivien kuvauksiin, lähetä sähköpostia osoitteeseen info(at)tieteenpaivat.fi ja kerro, mitä tilaisuutta haluaisit tulla seuraamaan. Olemme koostaneet toimittajien työn tueksi myös mediapaketin, joka löytyy zip-tiedostona tämän tiedotteen liitteenä.

Tieteen päivien järjestelyistä vastaa Tieteellisten seurain valtuuskunta, jonka lisäksi järjestäviin tahoihin kuuluvat Suomen Kulttuurirahasto, Suomalainen Tiedeakatemia, Suomen Tiedeseura, Teknillisten Tieteiden Akatemia ja Svenska Tekniska Vetenskapsakademien i Finland. Näiden taustaorganisaatioiden ohella Tieteen päivien keskeisiä tukijoita ja yhteistyökumppaneita ovat Tieteen tiedotus ry, Koneen Säätiö ja Helsingin yliopisto, joka tarjoaa tilat Tieteen päivien käyttöön.