Kvantilla tulevaisuuteen -webinaari järjestetään 10. helmikuuta. Karelia-ammattikorkeakoulun toteuttamassa tilaisuudessa käydään keskustelua siitä, kuinka kvanttitietokoneet ja kvanttilaskenta muuttavat tulevaisuuttamme.

Tilaisuuden avaavat elinkeinoministeri Mika Lintilä ja Karelian rehtori Petri Raivo. Asiantuntijoina ovat: Cristina Andersson (Kvantin ihmettelijä, tietokirjailija, Develor Productions Oy), Tua Huomo (Executive Vice President, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy), Mikko Möttönen (Professori, Teknillisen fysiikan laitos, Quantum Computing and Devices, Aalto-yliopisto), Mikael Johansson (Technology Strategist, Quantum Technologies, CSC – IT Center for Science Ltd) ja Pekka Pursula (Research manager, Microelectronics, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy).

Kvanttitietokoneisiin pohjaavat kvanttilaskentapalvelut ovat uusi, nouseva tulevaisuuden tietojenkäsittelyn teknologia. Toimiessaan kvanttikoneet pystyvät massiiviseen laskentatehoon perinteisiin ratkaisuihin verrattuna: esimerkiksi Google ilmoitti syksyllä 2019 kvanttitietokoneensa suorittaneen 200 sekunnissa laskentaoperaation, mikä parhaalta supertietokoneelta olisi vienyt 10 000 vuotta.

– Tuoreen projektimme tavoitteena on lisätä pohjoiskarjalaisten yritysten ja muiden organisaatioiden tietoa ja osaamista kvanttilaskentapalveluiden hyödyntämisessä. Samalla Karelia varautuu tuleviin työelämän tarpeisiin ja pystyy tarjoamaan ainutlaatuista koulutusta kvanttilaskentapalveissa, kertoo projektipäällikkö ja liiketalouden lehtori Olli Hatakka Karelialta.

– Kyseessä on maailmanlaajuinen megatrendi ja on luontevaa, että juuri ammattikorkeakoulu tarttuu tilaisuuteen. Tavoitteena on, että Pohjois-Karjalaan syntyy kansallisesti merkittävä kvanttilaskentaa tunnistava ja tietoa jakava yritysten ja muiden organisaatioiden keskittymä, summaa projektiasiantuntija ja tietojenkäsittelyn lehtori Jarmo Talvivaara.

Yleistyessään kvanttilaskenta vaikuttaa lukuisiin eri sovellusalueisiin kuten liiketoimintaan, materiaalitekniikkaan, robotiikkaan, sairaanhoitoon ja koneoppimiseen. Kvanttilaskentapalveluiden arvioidaan olevan eri toimialueille käyttöön otettavaa tekniikkaa optimistisen arvion mukaan jo 2-3 vuoden kuluttua.