klassikot1-2

Heureka tulee panostamaan lähitulevaisuudessa vahvasti viennin kehittämiseen. Tekesin rahoituksen avulla näyttelyiden viennistä vastaava Heureka Overseas Productions Oy ltd pääsee testaamaan uusia liiketoimintoja ja vientiä uusille alueille.

Yksi nousevista trendeistä maailmalla on kauppakeskusten halu herättää uteliaan yleisön kiinnostus mielekkäällä sisällöllä ja erottautua muista. Siihen saumaan Heureka aikoo iskeä. Muita kehityskohteita ovat muun muassa myyntiverkoston laajentaminen, useampien näyttelykopioiden samanaikainen levitys sekä konsultointipalvelut. Uusia liiketoimintoja kehittämään on palkattu projektipäällikkö Satu Palosaari, jolla on vankka kansainvälinen kokemus liiketoiminnan kehittämisestä ja viennistä.

Heurekan toiminnanjohtajan Tapio Koivun mukaan viennistä kehitetään aiempaa tuottavampi bisnes.

–Tulevaisuudessa näyttelyviennistä saadut tulot voisivat jopa kymmenkertaistua luoden samalla Suomeen uusia työpaikkoja. Tyhjästä ei lähdetä, sillä vientiä on jo paljon. Moni ei tiedäkään, että Heurekan tuottamia näyttelyitä näkee maailmalla lähes kolminkertainen määrä ihmisiä kuin Tikkurilan tiedekeskuksessa.

Keväästä 1989 alkaen Heurekan näyttelyitä on nähnyt Vantaalla kaikkiaan noin 7,6 miljoonaa kävijää. Kun lasketaan mukaan Heurekan näyttelyitä muualla maailmalla nähneet, nousee kokonaisyleisömäärä yli 25 miljoonaan.

Vantaalla tehtyjä ja tuotettuja näyttelyitä on viety maailman muihin tiedekeskuksiin jo 27 vuotta. Näyttelyitä on vuokrattu yhteensä 26 maahan, pääosin Eurooppaan, mutta myös Aasiaan, Australiaan ja Pohjois-Amerikkaan.

Heurekan tekemiä näyttelyitä on esillä parasta aikaa Ranskassa, Norjassa ja Saksassa. Mielenterveydestä kertova Heureka tulee hulluksi -näyttely avattiin talvella Pariisin La Cité des sciences et de l’industrie -tiedekeskuksessa ja 20X0 – Matka tulevaisuuteen on esillä Norjan Bergenin VilVite-tiedekeskuksessa. Vuonna 2014 valmistunut Maan alle -näyttely myytiin poikkeuksellisesti heti sen Heurekassa aukiolon päätyttyä Tšekkeihin. Siellä se esitellään useissa tiedekeskuksissa.

Heurekan elämysjohtaja Mikko Myllykosken mukaan Heurekan tuottamat näyttelyt ovat kansainvälisesti arvostettuja.

–Tieteesen pohjautuvat näyttelyt voivat olla henkilökohtaisesti koskettavia ja yhdessä koettavia. Tässä Heureka on usein onnistunut. Näyttelyitämme pidetään myös toimintavarmoina – ja hauskoina. Emme kaihda vaikeitakaan aiheita, mistä toimii hyvänä esimerkkinä mielenterveydestä kertova Heureka tulee hulluksi -näyttely, hän kommentoi.