Suusta sisään ja peräaukosta ulos! Ja niiden välissä tutkaillaan ihmisen ruuansulatusta, suolistomikrobeja ja suoliston hyvinvointia. Siinä lyhyesti Heurekassa lauantaina 10.10.2020 avautuvan Suoliston salaisuus -näyttelyn kuvaus.

Heurekan uusi näyttely perustuu Giulia Endersin kirjoittamaan ja Jill Endersin kuvittamaan kirjaan Suoliston salaisuus – kaikki kehomme keskeisestä elimestä, joka tunnetaan kansainvälisenä bestsellerinä. Kirja kertoo kehomme keskeisestä ja usein aliarvostetusta elimestä asiantuntevan perusteellisesti, mutta hauskalla ja havainnollisella tavalla – kuten näyttelykin.

Näyttely valottaa suoliston toimintaa, paljastaa sen salaisuuksia sekä selittää ja auttaa ymmärtämään, miten voimme käyttää näitä tietoja voidaksemme paremmin. Kun tarkastelemme suolistoa lähemmin, huomaamme, että se on paitsi älykäs myös asutettu! Suolistossamme elää tiedostamattamme miljardeja bakteereja, ja tämä mikrobisto vaikuttaa koko elimistömme toimintaan ja jokapäiväiseen elämäämme – ei pelkästään fyysiseen, vaan myös psyykkiseen hyvinvointiimme.

Näyttelyssä on kolme osaa: aluksi tehdään kierros ruoansulatuksen saloihin, sitten esittäytyy suoliston mikrofloora ja lopuksi tutkitaan suoliston hyvinvointia. Näyttelyssä voi muun muassa katsoa peilistä omien ruoansulatuselimien paikkoja, nähdä oikeita ruoansulatuselimistön elimiä plastinoituna, opetella istumaan vessanpöntöllä uudella tavalla ja havainnoida kakan koostumusta.

Näyttely on Pariisin tiedekeskuksen Cité des sciences et de l’industrien tuottamaHeurekaa ennen se on ollut esillä Pariisin ja Lissabonin tiedekeskuksissa. Heurekassa näyttely tulee olemaan esillä lähes vuoden 10.10.2020–12.9.2021. Sekä Ranskassa että Portugalissa näyttelyä tukenut lääkeyritys Biocodex toimii näyttelyn kumppanina myös Suomessa. Biocodex on suoliston ja vatsan hyvinvoinnin asiantuntija, joka luottaa viimeisimpään tutkimustietoon suolistomikrobiston yhteydestä ihmisen terveyteen.

Näyttelyn avajaisissa 10.10. vieraana kirjailijasiskokset

Näyttelyn avajaisia vietetään yhdessä yleisön kanssa lauantaina 10.10. klo 10–18. Silloin kävijöille on tarjolla normaalilla pääsylippuhinnalla erikoisohjelmaa koko päivän. Avajaispäivänä Heurekassa vierailevat myös kirjailijasiskokset Giulia ja Jill Endersjoko livenä tai etäyhteydellä riippuen koronatilanteen mahdollisesti aiheuttamista matkustusrajoituksista.

Avajaispäivänä koko perheelle sopivissa erilaisissa työpajoissa pääsee testaamaan tietouttaan ja oivaltamaan, mistä ihminen muodostuu. Työpajoissa mm. tutkitaan, minkälainen on oma DNA eristämällä sitä omista poskisoluista ja laittamalla se pikkuiseen pulloon kaulakoruksi. Tai vaihtoehtoisesti voi selvittää geenien koostumusta ja tehdä muistoksi siitä rannekorun itselleen.