orosz_darwinin-puutarha_2008

Darwinin puutarha / Darwin Kertje / Darwin’s Garden 2008

Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta julkisti kansainvälisen Cambridge Mathematics –tilaisuuden yhteydessä merkittävän taidehankinnan. Tilaisuudessa on keskeisesti esillä uusi STEAM-pedagogiikka (STEM + Art), joka yhdistää tieteen, teknologian, insinööri- ja matemaattisen koulutuksen taiteeseen.

IT-tiedekunta on ostanut maailmakuulun kuvataiteilija István Oroszin 27 kappaleen grafiikkasarjan ”Piirretty aika”. Oroszin taidetta oli esillä Jyväskylässä viime kesänä pidetyssä tiedettä ja taidetta yhdistävässä Bridges-konferenssissa. Kokoelma on sijoitettu Mattilanniemen Agora-rakennukseen (4. krs).

Unkarilainen István Orosz (s. 1951) on yksi aikamme merkittävimpiä graafikkoja. Oroszin matematiikasta inspiraationsa saaneita teoksia pakotettuine perspektiiveineen ja optisine illuusioineen on verrattu kuvataiteilija Mauritz Cornelius Escherin töihin. Orosz pyrkii myös uudistamaan anamorfoositekniikoita vääristäessään kuvia esimerkiksi niin, että ne voidaan nähdä vain tietystä kulmasta. Hän käyttää usein pseudonyymiä OYTIΣ tai Utisz (Ei kukaan).

– Oroz on IT-tiedekunnan kannalta erittäin kiinnostava taiteilija, sillä teoksiin on upotettu matemaattista päättelyä ja algoritmista ajattelua. Oroszin teoksille tyypilliset perspektiiviharhat ja piilokuvat haastavat katsojan mielikuvituksen ja teoksia tullaan käyttämään myös ilmiöpohjaisessa oppimisessa. Esimerkiksi 3D-havainnoinnin opiskelussa opiskelijat käyvät kokoelman läpi ja kertovat, mitä he teoksissa näkevät, dekaani Pekka Neittaanmäki kertoo.

IT-tiedekunta haluaa omalta osaltaan osoittaa arvostusta huipputaidetta kohtaa tekemällä pysyvän näyttelyn, jossa korostetaan sitä, kuinka taide ja matematiikka kohtaavat. Kaikille avointa näyttelyä tullaan esittelemään myös koululaisvierailujen yhteydessä.

IT-tiedekunta haluaa juhlistaa Suomen 100-vuotisjuhlaa ja 50-vuotista IT-koulutusta järjestämällä vuonna 2017 tilaisuuksia opiskelijoille, henkilökunnalle ja yhteistyökumppaneille.

Juhlavuosi aloitettiin 27.4. julkistamalla IT-tiedekunnan taidehankinta.