Mirzakhani_original

Maryam Mirzakhani, kansainvälisesti tunnettu Iranilainen matemaatikko ja Fields Medalin ensimmäinen naispuolinen voittaja on läheistensä mukaan kuollut syöpään.

Mirzakhani oli sairaalassa Yhdysvalloissa syövän uusiutumisen aiheuttamien sairauksien heikentymisestä johdosta, Hänen lääketieteelliset testit osoittivat, että syöpä oli levinnyt luuytimeen muutama viikko sitten.

Maryamin vanhemmat matkustivat Yhdysvaltoihin maanantaina  tyttärensä ja perheensä luokse huolehtimaan heistä.

Maryam Mirzakhani (s. 1977, Teheran, k. 15.7.2017) oli iranilainen matematiikan professori. Hänen erikoisalaansa oli kaarevien pintojen symmetria. Hän suoritti maisterin tutkinnon Teheranissa Sharifin teknillisessä yliopistossa, muutti Yhdysvaltoihin ja väitteli Harvardin yliopistossa

Väiteltyään hän työskenteli yhtaikaa Princetonin yliopistossa ja Clay Mathematics Institutessa. Hän sai vuonna 2009 Amerikan Matemaattisen Seuran Blumenthal-palkinnon (Leonard M. and Eleanor B. Blumenthal Award for the Advancement of Research in Pure Mathematics). Palkinnon perusteluissa todetaan Mirzakhanin tutkimuksen olevan poikkeuksellisen luovaa ja omaperäistä.

Viimeksi hän oli kalifornialaisen Stanfordin yliopiston professori.

Mirzakhani oli yksi neljästä tutkijasta, jotka palkittiin Fieldsin mitalilla vuonna 2014. Fieldsin mitalia pidetään matematiikan Nobel palkintona.

Hän oli ensimmäinen nainen joka sai tämän palkinnon. Palkittu työ liittyy Riemannin pintoihin.