Ennustavatko pienen lapsen varhaiset taidot koululaisen matematiikan taitoja tai matikkamotivaatiota? Jyväskylän yliopistossa on meneillään ensimmäinen pitkittäistutkimus, jossa lapsen matematiikan taitojen kehittymistä päästään seuraamaan syntymästä alkaen. Tietoa tarvitaan oikeanlaisen tuen antamiseen.

Tutkimusten mukaan 10-20 prosentilla lapsista on ikätovereitaan enemmän hankaluuksia matematiikan perustaitojen oppimisessa.

Oppimisvaikeuksien laajassa tutkimuksessa mennään Jyväskylässä ennatyksellisen varhaiseen hetkeen. Pikkuruisia tutkimusmyssyjä aletaan pian pukea pariviikkoisille vauvoille Jyväskylän yliopiston aivotutkimuskeskuksessa.

Ainutlaatuisessa tutkimuksessa EEG-myssyt mittaavat vastasyntyneen aivosähkökäyrää: miten vauvan aivot reagoivat, kun niille tarjoillaan erilaisia lukumääriä kuuloärsykkeinä?

Puolen vuoden iässä vauvoille puetaan myssyt uudestaan ja lukumäärien havaitsemista testataan kuuloärsykkeiden lisäksi näköärsykkeillä eli kuvilla, joissa kuvioiden määrä vaihtelee. Kaksivuotiaasta alkaen numeerisia taitoja mitataan erilaisin taitotestein.

”Vasta kourallinen tutkimuksia kertoo siitä, että matematiikan taidot ovat osittain periytyviä. Vanhemmilla todetut matematiikan vaikeudet lisäävät vaikeuksien riskiä myös lapsilla. Syntymästä asti tehtyjä seurantatutkimuksia ei tätä ennen ole vielä tehty”, kertoo apulaisprofessori Minna Torppa, joka johtaa Euroopan tutkimusneuvoston (ERC) mittavan rahoituksen saanutta EarlyMath-pitkittäistutkimusta Jyväskylän yliopistossa.

Tiedejutussa kerrotaan, millaisia ovat moninaiset asiat, jotka vaikuttavat lapsen matematiikan taitojen kehittymiseen. Pedagogi kertoo myös, miten arjessa kannattaa puhua lapselle taitoja kehittävää matematiikkaa.

https://jyunity.fi/tieteessa/matemaattisten-taitojen-kehitys-alkaa-jo-varhain/