Matemaatikoiden tärkein kansainvälinen tapaaminen ICM2022 oli tarkoitus järjestää Pietarissa heinäkuussa 2022 ja sen avaajana piti olla Vladimir Putin. Ukrainan sodan vuoksi kongressi päätettiin siirtää verkkoon ja osittain Helsinkiin.

International Congress of Mathematicians 2022 (ICM 2022) -kongressinavajaiset järjestetään Helsingissä 5.7.2022 ja silloin jaetaan Nobel-palkintoihin rinnastettavat Fields-mitalit ja muut palkinnot. Seuraavaa päivänä palkintojen saajat pitävät esitelmät Helsingissä.

Kansainvälinen matematiikan unioni (IMU) sai useilta tahoilta tarjouksia korvaavista paikoista. Suomen matemaatikkoyhteisö tarjoutui järjestämään tämän tilaisuuden Helsingissä 5-6.7.2022 ja IMU hyväksyi Suomen kutsun.

Suomessa järjestelyistä vastaavat Suomen Tiedeakatemioiden alainen Matematiikan kansallinen komitea, jonka puheenjohtaja on Helsingin yliopiston matematiikan professori Antti Kupiainen ja Suomen matemaattinen yhdistys, jonka puheenjohtaja on Helsingin yliopiston matematiikan professori Tuomo Kuusi, sekä näiden järjestöjen kautta suuri joukko suomalaisia matemaatikkoja.

Professori Antti Kupiainen ja professori Tuomo Kuusi pitävät tilaisuuden saamista Suomeen suurena kunnianosoituksena Suomelle ja Suomen matematiikalle.

Tilaisuus järjestetään Aalto-yliopiston Töölön juhlasalissa ja paikalle odotetaan noin 600 henkeä sekä kansainvälistä lehdistöä, sillä palkintojenjako on perinteisesti ollut myös mediatapahtuma. Kokouksessa jaetaan myös matemaattisen tietojenkäsittelyn Abacus- palkinto, jonka sponsorina on Helsingin Yliopisto.

 

Tapahtuma järjestäjä Kansainvälinen matematiikan unioni (IMU):

https://www.mathunion.org

Fields-mitali:

https://www.mathunion.org/imu-awards/fields-medal

https://en.wikipedia.org/wiki/Fields_Medal

Abacus- palkinto

https://www.mathunion.org/fileadmin/IMU/Prizes/Abacus/Statutes_IMU_Abacus_Medal.pdf