Kauan odotetut havainnot viittaavat tuleviin merkittävin löytöihin

Tähtitieteen uusi aika on alkamassa, kun NASAn, ESAn ja CSAn yhteisen James Webb -avaruusteleskoopin täysi suorituskyky esitellään tänään koko maailmalle. Nyt julkaistavat ensimmäiset, upeat värikuvat ja spektroskooppiset havainnot näyttävät meille uusia, tähän asti mysteeriksi jääneitä piirteitä maailmankaikkeudestamme.

Webb-teleskoopin ensimmäiset havainnot kertovat tarinan universumin kehityksestä läpi kosmisen historian lähitähtien eksoplaneetoista varhaisen universumin kaukaisimpiin galakseihin ja kaikkeen siltä väliltä.

”Tänään voimme esitellä ihmiskunnalle uuden näkymän maailmankaikkeuteemme James Webb -avaruusteleskoopin ennennäkemättömien kuvien avulla”, kertoi NASAn pääjohtaja Bill Nelson. ”Nämä kuvat, jotka sisältävät kuvia kauempaa universumistamme kuin olemme koskaan ennen nähneet, osoittavat Webb-teleskoopin auttavan meitä vastaamaan kysymyksiin, joita emme vielä osaa edes kysyä. Näiden kysymysten myötä opimme ymmärtämään paremmin omaa maailmankaikkeuttamme ja ihmiskunnan paikkaa siellä.

”Webb-tiimin huikea menestys osoittaa, missä NASA on parhaimmillaan. Me teemme unelmista totta koko ihmiskunnan hyödyksi. En malta odottaa, millaisia uusia asioita vielä löydämmekään – tiimi on vasta päässyt alkuun työssään!”

”Webb-teleskoopin uudet kuvat ja spektrit ovat huikea osoitus kansainvälisestä yhteistyöstä: ilman sitä tämä kunnianhimoinen projekti ei olisi koskaan onnistunut”, toteaa Josef Aschbacher, ESAn pääjohtaja. ”Haluan kiittää kaikkia, jotka ovat olleet mukana tämän upean Webb-teleskoopin laukaisussa, seuranneet sen matkaa ja tuottaneet nämä huikeat tulokset, jotka tekevät tästä päivästä historiallisen.”

Tänään esitetyt kuvat ja spektrometrihavainnot todistavat Webb-teleskoopin neljän huipputeknisen, tieteellisen instrumentin suorituskyvyn, ja vahvistavat, että tulevat havainnot tulevat mullistamaan ymmärryksemme maailmankaikkeudesta ja oman aurinkokuntamme historiasta.

”Tämä on alku uudelle aikakaudelle universumin tutkimuksessa ja uusien, kiehtovien tieteellisten löytöjen tekemisessä Webb-teleskoopin avulla.”, kertoo Günther Hasinger, ESAn tieteellinen johtaja. ”Pääsemme nyt aloittamaan säännöllisen tieteellisen havainnoinnin, ja uskon, että Euroopan tähtitieteellinen yhteisö tuskin malta odottaa, millaisia tuloksia Webb-teleskoopin ensimmäisen vuoden mittauksista voidaan saada.”

”Työ tämän projektin parissa on ollut yksi urani kohokohdista ja sen palkitsevimmista osista”, toteaa Macarena Garcia Marin, ESAn MIRI-laitteeseen keskittynyt tutkija. ”Odotamme innolla kollegoideni kanssa, mitä Webb-teleskooppi voikaan tehdä ja millaisia tieteellisiä yllätyksiä sen ennenkuulumaton tarkkuus ja herkkyys meille tuottaa.”

Webb-teleskoopin operatiivinen tieteellinen toiminta, jonka aikana tähtitieteilijät ympäri maailmaa voivat hyödyntää sitä ja havainnoida teleskoopin neljän instrumentin avulla kohteita oman aurinkokuntamme planeetoista aina universumin alkuvaiheisiin, alkaa näiden ensimmäisten kuvien ja spektrien julkaisusta.

James Webb -avaruusteleskooppi laukaistiin 25.12.2021 Etelä-Amerikan Ranskan Guayanassa sijaitsevasta Euroopan avaruuskeskuksesta Ariane 5 -raketin mukana. Webb-teleskoopin lämpökilven ja peilien avaus oli monimutkaisin ja vaikein avaruudessa koskaan tähän asti suoritettu operaatio. Teleskoopin peilien kohdistamiseen ja instrumenttien kalibrointiin avaruusympäristössä käytettiin tämän jälkeen useita kuukausia, ennen kuin kaikki oli valmista tieteellisiä havaintoja varten.

James Webb -avaruusteleskooppi on ensiluokkainen ja ainutlaatuinen avaruudessa toimiva tieteellinen havaintoasema. Webb-teleskooppi auttaa ratkaisemaan aurinkokuntamme mysteereitä sekä tutkimaan muiden tähtien ympärillä kiertäviä kaukaisia maailmoja ja universumin salaperäisiä rakenteita ja alkuperää, jotta saisimme selville, millainen oma roolimme on tässä universumissa. Webb-teleskooppi on kansainvälinen projekti, jonka NASA toteutti yhdessä kumppaneidensa ESAn (Euroopan avaruusjärjestö) ja Kanadan avaruusjärjestön kanssa.

ESA on toimittanut James-Webb -avaruusteleskooppiin NIRSpec-spektrografin ja infrapuna-alueen MIRI-instrumentin, teleskoopin laukaisun avaruuteen, sekä teleskoopin operointia tukevaa henkilöstöä. Vastineeksi ESAn osallistumisesta eurooppalaiset tutkijat saavat käyttää vähintään 15% teleskoopin kokonaishavainnointiajasta noudattaen samaa periaatetta kuin NASAn ja ESAn yhteisen Hubble-avaruusteleskoopin tapauksessa

https://www.esa.int/Webb