33-1209412408fclv

Otsonikerros suojaa elämää maan päällä liian voimakkaalta auringon ultraviolettisäteilyltä. Etelämantereen yllä havaittiin huomattava ohentuma otsonikerroksessa ensimmäisen kerran vuonna 1985. Montrealin pöytäkirjan ansiosta otsonikerrosta heikentävien aineiden tuotantoa, kauppaa ja käyttöä on rajoitettu voimakkaasti ja päästöistä valtaosa on onnistuttu leikkaamaan. Toimien seurauksena otsonikerrosta heikentävien aineiden määrä stratosfäärissä alkoi pienentyä vuosituhannen vaihteessa.

Viime vuosina julkaistut tutkimukset ovat osoittaneet, että otsonikato on pysähtymässä ja osittain on jo havaittu otsonipitoisuuksien lisääntyvän. Viime viikolla Edinburghissa järjestetyssä kansainvälisessä otsonikonferenssissa, johon osallistui ilmatieteen laitoksen tutkijoita, esitettiin myös varovaisen toiveikkaita tuloksia otsonikerroksen toipumisesta. Toisaalta vuoden 2016 alkutalvi arktisella alueella oli poikkeuksellisen kylmä, mikä johti merkittävään otsonikatoon, mutta pahemmalta vältyttiin arktisen stratosfäärin lämmettyä maaliskuussa.

Huolimatta suotuisasta kehityksestä otsonikerroksen palautuminen ennalleen on hidas vuosikymmeniä kestävä prosessi. Otsonikerroksen palautumiseen vaikuttaa otsonia tuhoavien aineiden lisäksi myös muun muassa ihmisten aiheuttama ilmastonmuutos sekä tulivuortenpurkaukset. Otsonitilannetta joudutaan seuraamaan edelleen kiinteästi.

marambio_2016_suomi-fw-1

Ilmatieteen laitos mittaa otsonipitoisuuksia ilmakehässä palloluotausten avulla Sodankylässä, lisäksi mitataan kokonaisotsonia ja UV-säteilyä päivittäin. Ilmatieteen laitos mittaa myös otsonin ja UV-säteilyn määrää Etelämantereella, Marambion tutkimusasemalla. Etelämantereen havaintotoiminta tehdään yhteistyössä Argentiinan meteorologisen laitoksen kanssa.

Otsonikato on tänä keväänä edennyt Etelämantereella odotetusti. Merkittävä väheneminen stratosfäärin otsonipitoisuuksissa näkyy myös Marambion otsoniluotauksissa. Matalimmat otsoniarvot havaitaan yleensä lokakuun aikana.

Ilmatieteen laitos on osallistunut vahvasti satelliittihankkeisiin, joissa tutkitaan otsonikerrosta. Monet hankkeiden mittalaitteista ovat kuitenkin tulossa elinikänsä päähän lähivuosina. Euroopan Avaruusjärjestö, ESA, suunnittelee uutta otsonikerrosta tutkivaa ALTIUS-satelliittia, jolla varmistetaan näiden globaalien havaintojen jatkuvuus.

Kansainvälistä otsonikerroksen suojelupäivää vietetään vuosittain Montrealin sopimuksen vuosipäivänä 16. syyskuuta.