iceland-winter-polar-cap-eternal-ice-glacier

Islannin Reykjavikissa mitattiin viime sunnuntaina uusi alueen helmikuun lumensyvyysennätys, 51 cm. Ennätykselliset lumisateet loivat hyvät olosuhteet COST-mittauskampanjalle, jossa vertailtiin lumen vesiarvon mittaukseen tarkoitettuja laitteita.

Reykjavikissä satoi sunnuntaina 26.2. lunta noin 40 cm yhden vuorokauden aikana. Näin rankat lumisateet ovat Reykjavikissa poikkeuksellisia. Lumisade aiheutti ongelmia mm. liikenteelle. Lumisateista oli kuitenkin hyötyä Ilmatieteen laitoksen lumitutkijoille, jotka palasivat viikonloppuna Islannista. Tutkijat olivat vetämässä Reykjavikissä EU:n rahoittamaa COST Action ES1404 -hanketta. Hankkeessa on mukana 30 Euroopan maata, ja Islannissa tehtyyn mittauskampanjaan osallistui tutkijoita kymmenestä Euroopan maasta sekä USA:sta. Mittauskampanjan tavoitteena oli yhtenäistää Euroopassa käytössä olevia lumen vesiarvon mittaukseen tarkoitettuja laitteita ja mittaustapoja. Vertailussa oli mukana myös Ilmatieteen laitoksella käytössä oleva lumipuntari, jonka malli on kehitetty 1920-luvulla.

Islannin ennätykselliset lumisateet loivat hyvät olosuhteet laitteiden ja mittausten vertailemiselle. Yhtenäisten mittauskäytäntöjen luominen on tärkeää muun muassa mittausten vertailukelpoisuuden vuoksi. Lumensyvyys ja vesiarvo ovat tärkeitä muuttujia ilmastotutkimuksessa. Vesiarvo on lisäksi tärkeä hydrologisissa sovelluksissa, kuten tulvaennusteissa, joita tehdään Lapin ilmatieteellisessä tutkimuskeskuksessa Sodankylässä satelliittikuvien perusteella”, Ali Nadir Arslan kertoo.