20170219-img_9381

Mikä on paras tapa pysäköidä useamman perävaunun ajoneuvoyhdistelmä? Miten nopeasti hila voi kasvaa? Millä joukoilla on pienin ympärysmitta euklidista avaruutta erikoisemmissa geometrisissa malleissa? Muun muassa näitä kysymyksiä tutkitaan Jyväskylän yliopiston matematiikan ja tilastotieteen laitoksen apulaisprofessorin Enrico Le Donnen uudessa eurooppalaisessa projektissa.

Enrico Le Donnelle myönnettiin arvostettu European Research Council ERC Starting -rahoitus, arvoltaan 1,25 miljoonaa euroa. Hänen projektinsa käsittelee uusia rakenteita, jotka syntyvät algebrallisten operaatioiden ja epäeuklidisten geometrioiden vuorovaikutuksesta. Nämä abstraktit käsitteet ilmentyvät sekä ajoneuvoyhdistelmän hallinnan infinitesimaalisessa rakenteessa että hilojen asymptoottisen geometrian matemaattisessa mallinnuksessa.

Ryhmäni ja minä tutkimme geometrisia rakenteita abstraktista näkökulmastaLe Donne sanoo. ”Näillä rakenteilla on kuitenkin mahdollisia sovelluksia kontrolliteoriaan ja neuromatematiikkaan”, hän lisää.

Yksi Le Donnen tärkeimmistä tuloksista on tehty yhteistyössä yhden hänen opiskelijansa, Eero Hakavuoren, kanssa. Tuloksesta seuraa, että ajoneuvoyhdistelmän optimaalisessa ajossa ei koskaan tarvitse tehdä äkkinäisiä liikkeitä. Le Donne, kuten myös moni hänen kollegoistaan, haluaa täsmällisen todistuksen vielä vahvemmasta tuloksesta. Tämä Graalin malja johon he pyrkivät sanoisi, että ajoneuvon optimaalinen ajo on ”sileää”.

Matematiikka jakautuu useisiin aihealueisiin, kuten algebraan, geometriaan ja analyysiin. Le Donnen projekti sisältyy kaikkiin näihin ja hänen odotettavissa olevat tulokset tarjoavat linkkejä niiden välille.

Le Donnella on laaja verkosto ja kansainvälisen huipputason yhteistyökumppaneita. Hän työskentelee yhdessä Amerikassa, Australiassa, Aasiassa ja Euroopassa työskentelevien tutkijoiden kanssa.

Le Donne sai ensimmäisen tutkintonsa Pisan SNS:stä (Italia) ja tohtorin tutkintossa Yalesta (Connecticut, USA). Jyväskylän yliopistosta hän sai vakituisen paikkansa vain kolme vuotta valmistumisensa jälkeen. Ennen Jyväskylää, hän on työskennellyt ETH:ssa (Sveitsi), Orsayssa (Pariisi) ja MSRI:ssä (California). Vuonna 2015 hän sai arvostetun Suomen Akatemian akatemiatutkijan rahoituksen.