aboa_mikakalakoski

Suomen Etelämanner-tutkimusasema Aboa  Kuva: Mika Kalakoski

Suomen Etelämanner-tutkimusretkikunta FINNARP 2017 palaa Suomeen 17.1.2018. Retkikunta onnistui tavoitteissaan huolimatta useasta etelän kesän lumimyrskystä.

Retkikunta lähti Suomesta marraskuun alussa huoltamaan Suomen tutkimusasema Aboaa, keräämään vuoden aikana kertyneitä tutkimuslaitteiden havaintoja ja tekemään geologisia kenttätöitä. Luonnontieteellisen keskusmuseon geologien, Arto Luttisen ja Sanni Turusen kenttätyöt päättyivät joulun alla ja tutkijat palasivat kotiin. Asemalle jäi tammikuun puoliväliin saakka huoltohenkilöstöä tutkimuslaitteiden asennuksiin ja huoltotöiden viimeistelyyn.

”Kausi on ollut erittäin onnistunut”, toteaa retkikunnan jälkipuoliskoa johtanut Priit Tisler Ilmatieteen laitokselta. Aboa aseman huollon yhteydessä asemalle yhdistettiin tutkijoille lisää työ- ja majoitustiloja. Aboalle mahtuu huoltoryhmän lisäksi työskentelemään 12 tutkijaa. Seuraavan kerran FINNARP-retkikunta lähtee Aboalle marras-joulukuun vaihteessa 2018.