Created with Nokia Smart Cam

Harjavallan Pirkkalan uusi ilmanlaadun mittausasema on otettu käyttöön. Vanhan aseman uusimiseen päädyttiin syksyllä 2017 asemarakennuksen rakenteissa ilmenneiden kosteusvaurioiden johdosta. Uuden mittausaseman myötä mittauslaitteiston sekä -aseman käyttö- ja huoltotoiminnan edellytykset paranevat selkeästi. Lisäksi työturvallisuuteen on kiinnitetty aiempaa paremmin huomiota, koska huolto- ja kunnossapitotyöt tehdään pääosin yksintyöskentelynä.

Pirkkalan ilmanlaadun mittausasemalla mitataan ilmassa olevien hengitettävien hiukkasten ja rikkidioksidin pitoisuuksia jatkuvatoimisesti. Lisäksi hengitettävien hiukkasten metallipitoisuuksia mitataan viikoittain otettavin vuorokausinäyttein, joiden tulokset analysoidaan kuukausittain laboratoriossa.

Porin kaupungin ympäristö- ja lupapalvelut toimiala vastaa Harjavallan ja Porin kaupunkien ja teollisuuden yhteisestä ilmanlaadun mittauksesta. Harjavallassa mittausasemat on sijoitettu Kalevaan ja Pirkkalaan. Harjavallan ja Porin tulokset lähetetään kerran tunnissa Ilmatieteen laitoksen ilmanlaatusivustolle http://ilmatieteenlaitos.fi/ilmanlaatu.

Harjavallan ja Porin kaupunkien ilmanlaadun mittauksessa teollisuuden partnerit ovat Aurubis Finland Oy, Boliden Harjavalta Oy, Fortum Power and Heat Oy Meri-Porin voimalaitos, Norilsk Nickel Harjavalta Oy, Pori Energia Oy, Porin Prosessivoima Oy, PVO-Lämpövoima Oy Tahkoluodon voimalaitos, Suomen Teollisuuden Energiapalvelut – STEP Oy sekä Venator P&A Finland Oy.